cara belajar...

View previous topic View next topic Go down

cara belajar...

Post  syamim94 on Tue Jun 16, 2009 8:34 pm

assalamualaikum..
buat ahli kom. ini ana nak tnya saper2 yg bleh bgtau cra blajar korang untk brjya.
mri kiter kogsi rmai2

syamim94

Posts : 1
Join date : 2009-06-16
Age : 23
Location : alor setar

View user profile

Back to top Go down

cara belajar, ye?

Post  HafaazMuslim on Tue Jun 16, 2009 11:21 pm

syamim94 wrote:assalamualaikum..
buat ahli kom. ini ana nak tnya saper2 yg bleh bgtau cra blajar korang untk brjya.
mri kiter kogsi rmai2

wsalam
cara belajar, ye? Em.Banyak caranya tu...Sebelum tu ana ingin mengucapkan semoga adik berjaya dalam PMR dgn cemerlangnya.
Baiklah.Pertama, perlu mula dgn niat.Fikirkan, kenapa adik belajar?Kenapa adik perlu belajar?Penting sangat ke belajar?Apa yang pentingnya belajar?
Kedua, adik target dulu, berapa A adik boleh dapat utk PMR?Akak cadangkan, adik target semua A.Sebabnya, supaya adik akan study dgn bersungguh2 utk semua subjek dan bukan hanya subjek2 yg tertentu...
Em.Tentang cara belajar, pentingkan kualiti.Bukan kuantiti.Walaupun sekejap mana pun adik belajar, pentingkan kualiti.
Adik boleh buat jadual yg efektif.Form3 dulu, cikgu akak bgtau, dalam pukul 3-4ptg, baik utk belajar subjek2 yg tidak memerlukan sgt akal utk berfikir..
Pukul 5-6ptg, belajar math, atau subjek2 yg memerlukan akal utk byk berfikir.Sebab, masa tu akal kita sgt aktif...
Malam pula, belajar subjek2 yg xmemerlukan sgt akal utk berfikir macam math.
Masa2 yg akak bagi tu, mmg masa yg efektif utk belajar.Apapun, ikut kemampuan adik.Ada org, boleh study petang je.Ada orang, boleh study malam je...
Em.Selain tu, pastikan adik sentiasa dalam keadaan berwudhuk.Lebih baik lagi kalau adik selalu bawa buku, belajar di masjid@surau, library...
Ohye.Kalau xfaham ttg mana2 subjek, tanyakan kpd guru..Sebab, bila cikgu sayang kita (selalu berjumpa dgnnya,) pelajaran yg adik terima akan bertambah berkat.InsyaALLAH...
Di samping itu, adik boleh buat study group.Ha, ni penting.'Two heads are better than one'..Jadi, adik pasti akan dapat lebih byk ilmu...
nanti akak sambung.nak study..hehe
avatar
HafaazMuslim
Admin

Posts : 21
Join date : 2009-05-30
Location : Kompleks Balai Islam, KL

View user profile http://hafaazmuslimislami.blogspot.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum